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Hier geht's zu den Hauptakteuren
meines Koreaberichtes, die kurz vorgestellt werden. Denn bei den
vielen fremden Namen kam selbst ich anfangs durcheinander.
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Ich habe von Beginn an fleißig Tagebuch geschrieben und
auch bis zum Ende durchgehalten. So habe ich jetzt einen 270-seitigen
Erfahrungsbericht über mein Koreajahr, der mich in vielen Jahren sicher
mal prächtig erheitern wird und ein wesentlich effektiverer
Gedankenspeicher ist als mein Studentenhirn. Meine
Freunde und Verwandten sind schon während des Schaffens in den Genuss
des Lesens gekommen. Was ich aber nun damit mache, weiß ich noch
nicht.
So überlasse ich an dieser Stelle das Wort mal Michael Breen, der in
seinem Buch "The Koreans" folgendes geschrieben hat:
Über Koreaner im Allgemeinen: |
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"The stereotypical Korean is a materialistic
Shaman-Confucian-Buddhist-Christian."
"Koreans are not taught political theories, as such.
They learn facts."
"The Koreans have a way of upsetting you and getting
into your heart at the same time."
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Über die koreanische Küche: |
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"This contradiction is nicely symbolised for me by the way
in which I grew to like Korean cuisine. The first time I was
confronted by a soup in a korean restaurant, I found it was too
salty and spicy, and full of murky items which for all I knew
had been dropped in by a mistake. I was glad my host did not
reveal the contents. [...] The proud master of these sidedishes
was a tight roll of what could have been passed for used
bandages. [...] So this was Kimchi."
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Über die alten Gewohnheiten: |
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"South Korea is the fifth most densely populated country in
the world. Consider, too, that 70 per cent of ist land is
uninhabitable mountain, and add the tendency to crowd into
cities, where people seem to live on top of each other. Even
modern, organised, hygienic Korea still strikes me as a crowded,
jumbled mess. Big jars storing kimchi and other food, which used
to be buried in plots by the farmhouse, and other junk litter
the balconies of modern apartments, rubbish is placed outside on
the street where the garbage man comes along daily with ist
handcart to carry it off. Kitchens and storerooms spill out into
the dining areas of restaurants. Workshop and garages tumble
across the pavement into the streets. Shopkeepers pile box upon
box of produce on to the shelves without regard for
merchandising and stack their empty crates in front of their
windows on the pavements."
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Da kann ich mich nur voll und ganz anschließen. Korea ist das
widersprüchlichste Land, das ich je besucht habe. Und das macht es
wahrscheinlich auch so interessant. Wer das ganze Buch lesen will, hier
noch die Angaben. Michael Breen: The Koreans
Orion Books
London 1998 |
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